futasi utem

Mi az a futási ütem és mi legyen?

A legtöbb következetes futót elsősorban három dolog foglalkoztatja: hogyan fusson gyorsabban, hogyan futhasson tovább sérülés vagy fáradtság nélkül, és hogyan fuss tovább. Ezek a célok segítenek fenntartani a motivációt és a hosszú élettartamot a futásban.

A futás két aspektusa vezethet megnövekedett sebességhez. Az első a lépés hosszának növelése – lépéshossz. A második a lépésfrekvencia növelése, más néven futó ütem – ütem.

A futás üteme a közelmúltban fokozott kutatási és médiafigyelmet kapott, mert megnövekedett sebességgel, fokozott állóképességgel és a sérülések kockázatának csökkenésével jár együtt.

A futási ütem az egy személy percenkénti lépéseinek száma futás közben.

Más néven:

lépés gyakorisága
lépés gyakorisága
a láb fordulata

A percenként megtett lépések száma több tényezőtől függ. Az egyik legfontosabb a magasságod.

Az állandó sebességgel haladó magasabb futók lépései általában hosszabbak és lassabb üteműek, mint az alacsonyabbak. Egy kisebb futónak gyorsabb lépéseket kell tennie, hogy ugyanazt a pályát ugyanannyi idő alatt tegye meg.

Ezenkívül az emelkedőn vagy lejtőn való futás befolyásolja a ritmusát.

Ha emelkedőn futsz, hajlamos vagy megnövelni a ritmusodat. Ennek eredményeként a lépéshossza lerövidül. Ez a két tényező segít alkalmazkodni a hegyi futás megnövekedett energiaigényéhez.

Lejtőn futva csökken a ritmusa (miközben a lépéshossz nő), hogy a testét kézben tartsa.

A futási ütem befolyásolja a futási sebességet.


A futási ütem növelésével gyorsabban futhatsz. Az ultrafutók lépésgyakoriságával foglalkozó egyik tanulmány kimutatta, hogy a nagyobb sebesség következetesen magasabb lépésfrekvencia-pedálozással jár. A futási ütem megértése segíthet csökkenteni a fáradtságot, így tovább futhat.

futasi utem


A magasabb ütem csökkentett talajreakciós erőkkel jár.

Ezek azok az erők, amelyeket a talaj fejt ki a testedre, amikor a lábad megüti. Egyszerűen fogalmazva, a magasabb ritmus kevesebb terhelést jelent a lábakon és kevesebb lábfájdalmat futás közben.

A magasabb futási ütem csökkenti a sérülésveszélyt is.

Más szóval, minél rövidebb a lépése, és minél több lépést tesz meg percenként, annál kisebb a terhelés a testén. Ennek eredményeként a sérüléssel járó biomechanikai erők megváltoznak.

Ezek tartalmazzák:

csökkentett a test függőleges elmozdulása futás közben
csökkentett érintkezési idő a talajjal
fokozott ütéselnyelés a boka-, térd- és csípőízületekre ható ütési erők csökkentésével.

Magasabb ütemnél a fékezőerők is csökkennek

A maximális fékerő a mozgás lassításához szükséges vízszintes erő mértéke. Tehát minél több lépést tesz meg percenként, annál kisebb lesz a lépése – és minél kisebb a lépése, annál kisebb erőre lesz szüksége a lassításhoz vagy a megálláshoz. Ez segít csökkenteni a sérülések kockázatát.

A futási ütem meghatározása viszonylag egyszerű.

Kovesd ezeket a lepeseket:

Állítson be egy időzítőt 60 másodpercre, de valójában ne indítsa el az időzítőt.
Kezdjen el futni a kívánt tempóban.
Indítsa el az időzítőt, és kezdje el számolni az egyes lépéseket futás közben (valahányszor valamelyik láb a talajt éri). Lehet, hogy könnyebb megszámolni minden alkalommal, amikor csak az egyik láb (például a bal láb) éri a talajt minden lépés helyett.
A 60 másodperc végén a megtett lépések száma a futási ütem. (Ha minden lépés helyett csak egy lábat számolt, szorozza meg ezt a számot kettővel. Például 92 bal láb lépés 1 perc alatt 184 lépés/perc ütemnek felel meg.)

Egy dolog, amit meg kell jegyezni, hogy a lépésszámlálás kissé torzíthatja az eredményt, mert tudja, hogy magát teszteli. Ez teljesítménytorzulást okozhat. A lépések percenkénti számlálása azonban továbbra is egyszerű és pontos módszer a ritmus mérésére.

Egyes sport- vagy okosórák is képesek mérni a ritmust.

Garmin és Coros márkákat ajánlunk. Ez egy fejlett metrikus mérés, így nem minden piacon lévő eszköz rögzíti.

A folyamatos mérés reálisabb képet adhat a ritmusáról egy bizonyos távolságon.

Ezenkívül a telefon egyes alkalmazásai a ritmus mérésére is képesek

Az optimális futási ütem legalább 180 lépés percenként.

Ez a mérés megdobja az elit futók számát.

A futási ütem javítása magában foglalja a percenkénti lépések számának tudatos növelését a szokásosnál.

Ha magasabb ütemet próbál fenntartani a távolságra, kezdje a lépések kicsiny növelésével, 3-5%-kal percenként.

Ha azonban rövid időközönként fut, jobb lehet nagyobb frekvenciával próbálkozni.

Próbáld meg lazán tartani a tested, miközben felveszed a tempót. Gondoljon arra, hogy mozgását simává és könnyűvé tegye. Ez segít csökkenteni az észlelt erőfeszítést.

Sőt, a futási ütem javításával élvezetesebb és könnyebb futási élményben lehet része – és tovább folytathatja ezt a gyönyörű sportot.